Het DEC-landschap

In deze kennismakingsclips krijgt u de kans om inzicht te krijgen in het werk van diverse organisaties. We nodigen u uit om deze clips te bekijken en meer te leren over de toewijding en inzet van deze organisaties voor de verbetering van dierenwelzijn en wetenschappelijke vooruitgang. Samen streven we naar een wereld waarin dierproeven op verantwoorde wijze worden uitgevoerd, met respect voor de belangen van de dieren en met het oog op het bereiken van innovatieve doorbraken in de wetenschap.

Dierexperimentencommissies (DECs)

DECs zijn onafhankelijke commissies die ethische beoordelingen uitvoeren voor dierproeven, en daarbij zorgvuldig afwegen of de potentiƫle voordelen opwegen tegen het ongemak of lijden van de dieren.

Institantie voor Dierenwelzijn (IvD)

De DEC werkt nauw samen met het IvD voor, dat zich inzet voor het bevorderen van de levenskwaliteit van proefdieren en het ontwikkelen van methoden om het gebruik van dieren in onderzoek te minimaliseren. Hun expertise is essentieel om te zorgen voor een verantwoorde omgang met proefdieren en het waarborgen van hoge ethische normen.

Nederlandse Vereniging van DECs (NVDEC)

De NVDEC brengt de verschillende DECs samen. Als organisatie streeft de NVDEC naar een evenwichtige benadering van dierproeven, waarbij we het belang van hoogwaardig onderzoek begrijpen, terwijl we tegelijkertijd dierenwelzijn en ethische overwegingen prioriteren.

Centrale Commissie Dierproeven (CCD)

De CCD is een onafhankelijk orgaan dat als taak heeft om advies uit te brengen aan de overheid over dierproeven. De CCD hanteert een kritische benadering bij het beoordelen van de rechtvaardiging, het nut en de ethische aspecten van dierproeven.

crossmenu